Type
Terrace
Bedroom
3
Bathroom
2
Trusted
Verified
Atap Design Award

Project Overview

Duration
16 weeks
Completion Year
2013
SAVE THIS PROJECT
Amorphous Design Sdn Bhd A2-02-16, Jalan 1/153,
Taman OUG Parklane,
58200 Taman OUG
WP Kuala Lumpur, Malaysia
+6032385xxxx +6016917xxxx
Request Quote
Trusted
Verified

Interior Design & Architectural Project Info

The site is part of a developed housing community in the Petaling Jaya, Malaysia. The city has very pleasant weather, almost round-the-year, which we tried to bring into the home through natural light and ventilation.

The designs centralized around a courtyard as the focal point of the house with other spaces evolve around it. The taller part of the building was planned at the rear of the house to give shades. And the front of the courtyard was planned with a single storey to give access for natural lights. This balance of the two masses created a simple and modern yet interesting space for the home. The courtyard was covered with skylight that allows the natural light to flow into the house, interweaving the indoor spaces with the external.

Exploited with the industrial material of bricks, concrete and steels, the original walls and trusses are retained to structure the functionality of interior layout in elaborated textures.
The traces of deteriorated walls and trusses are preserved to trigger the history of the previous form and space. Not only the wall and trusses preserve, the concrete roof tiles were restore to amplify the traces of history. To warm up the industrial vibe, red bricks are reused throughout the house, forming the backdrop wall. While the brick and fair-faced concrete walls help anchoring the new and old elements.

A free-flow of spaces into one another and in-and-out of nature through the courtyard is the highlight of the house. The living spaces look across the courtyard to the large volume of the dining area and further to catch a glimpse of the master bedroom on the first floor. Indoor and outdoor spaces are seamlessly connected across greens and blues, through concrete and glass and across different levels. One is always part of the house as the spaces are subtly blurred between the inside and exterior.

The staircase connecting the lower and upper floor springs from a solid concrete base with concrete steps continuously cast to create a seamless journey. This is set against a screen of horizontal metal structure that continue to form the skylight above. A bold galvanized steel handrail and expressive pendant lights add drama to the staircase. To the outsider, the view across the courtyard is enigmatic as the the shadow cast on the walls reveal a glimpses of the inside.

The interiors and furniture pieces were planned to be simple and fuss-free, looking effortless in its place. The combination of these elements was designed especially for our client, given his background and lifestyle, to encompass an ideal balance of modernity and tradition.

The elegance of the design of this home lies in its simplicity.


Interior Design & Architectural Works Included


Interior Design & Architectural Project Areas


Amorphous Design Sdn Bhd Request Quote
×
Live Chat